ŞERBET
Batı Trakya Türkleri’nin sofralarının vazgeçilmez içeceklerinden biri olan şerbet, geçmişten günümüze kadar gelen, doğal ve ferahlatıcı bir içecek olarak biliniyor. Onbir ayın sultanı, ramazan ayının gelmesiyle varlıklarını hatırladığımız şerbetler, eskiden sofralardan hiç eksik olmazdı. “Şerbet”, kelime olarak şurup ile birlikte Arapça’da “içmek” anlamına gelen “şub” kökünden türemiştir. Genellikle sünnet töreni, mevlit okutma veya doğum, ölüm sonrası gibi özel günlerde, kutlamalarda ve Ramazan aylarında varlıklarını hatırladığımız şerbet geleneği günümüzde de kokusu ile başımızı döndürmeye devam ederken tadı ise damaklarımızda lezzetini sürdürmeye devam ediyor. Batı Trakya Türkleri’nin mutfak kültüründe de doğallığı ile öne çıkan bu şerbetler genellikle meyve, baharat ve çiçek özlerinden yapılır. Geçmişten günümüze aktarılan birçok farklı şerbet tarifi bulunmaktadır. İşte geçmişin izlerini taşıyarak günümüze gelmiş tüm doğallıyla şerbet tarifi sizlerle…
Malzemeler:
· 8-10 adet karanfil,
· 1su bardağı toz şeker,
· 2 litre su,
· 1 adet limon,
· 1 adet çubuk tarçın,
· 500 gram kırmızı erik.
Şerbet Tarifi:
Şerbet için öncelikle tencereye su, tarçın, karanfil ve şekeri koyun. 5 dakika kaynayınca üzerine erikleri ekleyin. Biraz daha kaynattıktan sonra limon suyunu ekleyin. Kaynarken ara ara üzerinde oluşan köpükleri alın. Erikler çatlamaya başladığında ocağın altını kapatın. Soğumaya bırakın. Suyunu süzüp sürahiye doldurun ve soğuk tüketin.
Şerbet hazırlamak için kullanılan iki önemli püf nokta bulunur; İlki meyvenin suyu sıkılarak hazırlanan karışımlara eklenen şekerle yapılan şerbetlerdir. Diğeri ise meyvenin şekerle birlikte kaynatılıp daha sonra soğumaya bırakılması ile hazırlanır. Ayrıca şerbet tarifinde mevsimine uygun taze meyveler ile arzu edilen kuru meyveler eklenerek farklı tatlar yakalanabilir. Aroma katmak için karanfil, tarçın, zencefil, reyhan ve yıldız anason kullanılabilirsiniz. Afiyet olsun.
Seher AHMET
