ΑΝΑΦΟΡΑ ΣTA  ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΩΣ ΟΑΣΕ 2024 ΣΤΗ ΒΑΡΣΟΒΙΑ

Share
Τα προβλήματα της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης εκφράστηκαν στη Διάσκεψη ανθρώπινης διάστασης του ΟΑΣΕ 2024 στη Βαρσοβία.
Η Διάσκεψη ανθρώπινης διάστασης του ΟΑΣΕ πραγματοποιήθηκε στη Βαρσοβία, την πρωτεύουσα της Πολωνίας, μεταξύ 30 Σεπτεμβρίου και 11 Οκτωβρίου 2024. Στο συνέδριο, η Τουρκική Μειονότητα Δυτικής Θράκης εκπροσωπήθηκε από τον Σύλλογο Επιστημόνων Μειονότητας Δυτικής Θράκης (ΣΕΜΔΘ) και την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης (ABTTF). Οι εμπειρογνώμονες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Περβίν Χαϊρουλλάχ και Κερέμ Απτουρραχήμογλου παρευρέθηκαν στο συνέδριο εκ μέρους του ΣΕΜΔΘ και ο K. Engin Soyyılmaz εκ μέρους του ABTTF.
Μιλώντας στην 7η σύνοδο του συνεδρίου με τίτλο Θεμελιώδη Δικαιώματα II: Εθνικοί θεσμοί για τα ανθρώπινα δικαιώματα - Ελευθερία συνέρχεσθαι και συνεταιρίζεσθαι - Ελευθερία θρησκείας και πίστης, ο ΣΕΜΔΘ επέστησε την προσοχή στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης στον τομέα της ελευθερίας του συνεταιρίζεσθαι και των θρησκευτικών ελευθεριών. Αναφέρθηκε ότι η Ελλάδα διόρισε Μουφτήδες κατά παράβαση των διεθνών συμφωνιών και δεν σέβεται τους θρησκευτικούς ηγέτες που εκλέγονταν από τους Τούρκους της Δυτικής Θράκης. Ο ΣΕΜΔΘ αναφέρθηκε στην απόφαση για το κλείσιμο του Αθλητικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Δυτικής Θράκης Φενερμπαχτσέ τον περασμένο Μάιο και δήλωσε ότι τόσο η έκφραση Δυτική Θράκη όσο και η έκφραση Τουρκική Μειονότητα εκφράστηκαν και αναγνωρίστηκαν από πολλούς Έλληνες Πολιτικούς στο παρελθόν.
Ο ΣΕΜΔΘ δήλωσε ότι τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα έχει παραβιάσει το δικαίωμα της ελευθερίας του συνεταιρίζεσθαι των Τούρκων της Δυτικής Θράκης για πολιτικούς λόγους. Ο ΣΕΜΔΘ πήρε ξανά τον λόγο στην 8η Συνεδρία του συνεδρίου με τίτλο Ανοχή και Μη Διακρίσεις I: Καταπολέμηση του ρατσισμού, της ξενοφοβίας, των διακρίσεων και της μισαλλοδοξίας. Υπενθυμίζοντας ότι δεκάδες χιλιάδες Τούρκοι της Δυτικής Θράκης έμειναν χωρίς ταυτότητα και ανιθαγένεια λόγω του ρατσιστικού άρθρου 19 του νόμου περί ελληνικής ιθαγένειας, που ίσχυε μέχρι το 1998, ο ΣΕΜΔΘ είπε ότι αυτό ήταν μέρος μιας συστηματικής πολιτικής για τη διάλυση του τουρκικού πληθυσμού στην περιοχή και ότι αυτή η πολιτική συνεχίζεται ακόμη και σήμερα με διαφορετικές μεθόδους. Τόνισε ότι σήμερα οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης είναι εκτεθειμένοι σε πολλές κοινωνικοοικονομικές διακρίσεις και ότι πολλά κονδύλια της ΕΕ δεν είναι προσβάσιμα στους Τούρκους λόγω των οικονομικών και νομικών συνεπειών των διακρίσεων στο παρελθόν.
Ο ΣΕΜΔΘ δήλωσε ότι η διαφορά στην ανάπτυξη μεταξύ τουρκικών και ελληνικών οικισμών στη Δυτική Θράκη μπορεί να παρατηρηθεί με γυμνό μάτι. Μιλώντας ξανά στην 9η συνεδρία του συνεδρίου με τίτλο Ανοχή και Μη Διακρίσεις II: Δικαιώματα Εθνικών Μειονοτήτων, προβλήματα Ρομά και Σίντι, ο ΣΕΜΔΘ εξέφρασε τα προβλήματα της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης στον τομέα της εκπαίδευσης. Στην ομιλία αναφέρθηκε ότι η αυτόνομη δομή της μειονοτικής εκπαίδευσης πληγώθηκε από τους μονομερείς νόμους που θέσπισε η Ελλάδα κατά παράβαση των διεθνών συμφωνιών και τελευταίο παράδειγμα ήταν ο διορισμός διευθυντών σε μειονοτικά λύκεια χωρίς διαβούλευση με εκπροσώπους της τουρκικής μειονότητας. Αναφέρθηκε επίσης ότι η Ελλάδα δεν επέτρεψε σε μειονοτικά ιδρύματα να ανοίξουν ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς και η διαδικασία να περάσει αυτό το θέμα στη δικαιοσύνη προχωρούσε με αργό ρυθμό. Στη δήλωσή της, η ελληνική αντιπροσωπεία ισχυρίστηκε ότι, σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης, η μειονότητα στη Δυτική Θράκη είναι η Μουσουλμανική Μειονότητα και ότι, ως ισότιμοι Έλληνες πολίτες, επωφελούνται από όλα τα πολιτικά δικαιώματα και όλα τα δικαιώματα που παρέχει η Λωζάνη στη μειονότητα. 

Comments are closed.