Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği bünyesinde faaliyet gösteren Mesleki Tanıtım ve Rehberlik Kolu, 7 Ekim 2020 Çarşamba günü lise öğrencilerine Mimarlık bölümünde eğitim almış alanında uzman kişilerle söyleşi gerçekleştirdi.
İlk olarak söze başlayan Mimar Canan Derviş, Yunanistan’daki eğitim hayatından sonra Türkiye’de başladığı eğitim ve Üniversite hayatına uyum sağlama sürecinden bahsetti. Sonrasında mimarlık bölümünü tercih etme sebeplerini açıkladı ve bu bölümde eğitim alırken başarılı olmak için neler yapılması gerektiğini aktardı. Bu bölüm için özellikle matematik dersininin daha liseden temelinin atılması gerektiğini vurguladı. Sanılanın aksine çizim yeteneğinin mimarlık için şart olmadığı, eğitim hayatına başlandıktan sonra da hem çizim hem de analitik düşünde yeteneğinin geliştirilebileceğini belirtti. Mimarlık bölümünü tercih edeceklerin hem sosyal yönlerinin hem de disiplinli çalışma becerilerinin yüksek olması gerektiğini söyledi. Son olarak istihdam imkanları ve şartlarından bahsederek söyleşiyi tamamladı.
Ardından söz alan Mimar Nihan Ayan, mimarlık lisans ve yüksek lisans eğitimi hakkında açıklamalarda bulundu. Yunanistan’da iç mimar – dış mimar şeklinde bir ayrım olmadığını, mimarlık bölümünün bir bütün olduğunu aktardı ve öğrencilerin mimarlık eğitimi almak için özel yetenek sınavına girmeleri gerektiğini belirtti. İstihdam konusuna değinen konuşmacı, bir mimarın özgeçmişinde staj yaptığı veya çalıştığı şirketlerin presjtijinin büyük önem arzettiğini belirtti. Ayrıca son zamanlarda yaşanan ekonomik güçlükler nedeniyle Yunanistan’da iş imkanlarının biraz kısıtlı olduğunu, ancak bunun kalıcı olmadığına inandığını aktardı. Son olarak konuşmacı, dünyanın çeşitli yerlerindeki mimari önem arz eden yapıları ziyaret edip yerinde incelemenin bu bölümün bir parçası olduğunu ve bir mimara çok şey kazandırdığını ifade etti.