Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği bünyesinde faaliyet gösteren Mesleki Tanıtım ve Rehberlik kolu, 14 Ekim Çarşamba günü, öğrencilere yönelik “Kaygı ve Sınav Stresi” konulu bir sunum gerçekleştirdi.
İlk olarak kaygı ve stres kavramları irdelendi. Bu bağlamda asırlarca hayatta kalma mücadelesi veren insan beyninin, çağımızın rahat yaşam koşulları nedeniyle meşgalesinin azalmış göründüğü ve bu yüzden beynimizin bilinçdışı kısmının, gerçek bir tehlike olmadığı halde kendi tehlikesini kendisin yarattığı açıklandı. Günümüzde kaygıya yol açan en önemli etkenlere örnek olarak statü kaybı ve hastalık gibi koşullardan bahsedildi. Tehlike duygusundan kurtulup, haz ve mutluluk duygularına kavuşmanın ancak hayata verilen anlamın yeniden tanımlanmasıyla mümkün olabileceği belirtildi.
Stresle baş etme konulu kısa bir video gösteriminin ardından, sunum sınav kaygısının açıklanmasıyla devam etti. Öğrencilere belli miktarda kaygının olumlu etkisi olduğu ancak aşırı kaygı hissinin panik yarattığı bilgisi verildi. Kaygı yaratan etkenlerin başında ailelerin yaklaşımları, aile ve toplumun bizden beklentilerinin bulunduğu, ayrıca olumsuz düşüncelerin kaygıya sebebiyet verdiği örneklerle açıklandı. Bunlara ek olarak, hedefin belirsizliği, plansız olmanın ve ders çalışma yöntemlerini bilmemenin kaygıya neden olduğu aktarıldı. Öğrencilere son olarak kaygı ile baş etme yöntemleriyle ilgili bilgi verilerek önerilerde bulunuldu. Sunum gelen sorulara cevap verilerek son buldu.