PUSULA DERGİSİ MART 2025 SAYISI-EĞİTİM

Share

EBEVEYN ÇOCUK İLİŞKİSİNDE NİTELİKLİ ZAMAN

Ebeveynler, çocukları için en iyi olanakları sunmaya,tüm imkanlarıyla çocuğun ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılamaya odaklanırlar. Bu durum, ebeveynler için hayat boyu bu şekilde devam eder. Ancak pek çok ebeveyn bu ihtiyaçları maddi olarak düşünür ve çocuğuna maddi olarak en iyi imkanları sunmaya odaklanır. Halbuki çocuk dünyaya geldiği andan itibaren gerçek anlamda tek ihtiyaç duyduğu şey anne babasının sevgisini ve onların yanında olduğunu hissetmektir. Çocuğun fiziksel ihtiyaçlarının karşılanmasının yanısıra duygusal ihtiyaçlarının da karşılanması gerekmektedir. Bu bağlamda, çocukluk çağında kurulacak sağlıklı bir ebeveyn- çocuk ilişkisi çocuğun gelecekteki yaşamının nasıl şekilleneceğinin temellerini oluşturmaktadır. Çocuklar, anne ve babalarının sevgi ve ilgisini bekler, onlarla etkileşimde olmak isterler. İşte bu noktada çocukla geçirilecek kaliteli zamanın önemi devreye girmektedir.

Peki nedir bu kaliteli \ nitelikli zaman?

Çocukla kaliteli \ nitelikli zaman geçirmek, sadece çocuğa odaklanılmış, başka uyaranların bulunmadığı, (telefon,televizyon, tablet v.b) çocuğa ayrılmış zamandır. Çocuğun ebeveynleriyle geçireceği kaliteli zaman, çocukta güven duygusunun gelişmesine, benlik algısının güçlenmesine ve anne babasıyla arasında güvenli bağın kurulmasına olanak sağlar. Bu aşamada pek çok ebeveyn “çocuğumla ne kadar vakit geçirirsem çocuğum o kadar gelişir” diye düşünmektedir. Ancak çocukla geçirilen sürenin çokluğundan ziyade o sürenin kalitesi önemlidir. Konuyu biraz daha açmak gerekirse anne veya baba televizyon seyrederken çocuğun da o esnada o odada bulunması kaliteli zamana bir örnek değildir. Önemli olan sürenin uzunluğu değil, çocukla kurulan etkileşimdir. Gerçek anlamda etkileşimin olmadığı bir süre çocukla geçirilen kaliteli zaman değildir, çocuğu oyalamaktır. Tam da bu sebeple, kaliteli zaman dilimlerindeki en önemli hususlardan birisi de hem çocuğun hem de ebeveynlerin eğlenmesidir..

Peki kaliteli \ nitelikli zaman nasıl geçirilir ?

İçerisinde duygu aktarımının olduğu, karşılıklı etkileşimin bulunduğu her aktivite kaliteli zaman olarak nitelendirilebilir. Kaliteli zaman diliminin içerisinde sadece etkinlik yapılması gerektiği düşünülmemeli ve çocuk etkinliklere boğulmamalıdır. Örneğin çocukla izelenecek bir film veya belgesel de kaliteli zamana örnek olabilir. Ancak dikkat edilmesi gereken nokta, izlenecek filmin çocuğun yaşına uygun olup olmadığı, her iki tarafın da keyif alarak izleyip izleyemediği, filmde geçen olaylar veya filmde buluna karakterler üzerine sohbet edilip edilmediğidir. Yine dış uyaranların olmadığı bir ortamda sadace sohbet etmek de kaliteli zamana örnek olarak verilebilir. Çocuğunuzla diş fırçalamak, kahvaltı hazırlamak gibi ritüeller oluşturmak, her gün ona sarılıp,sevgi sözleri söylemek, birlikte yemek yaparak sohbet etmek, birlikte planlamalar yapmak, birlikte oyun oynamak, dışarıda çeşitli aktiviteler

yapmak, birlikte yapılacak hobiler edinmek ve bazen sadece taklitler yaparak onları güldürmek bile geçirilebilecek kaliteli zaman dilimlerine örnek olarak verilebilir.

Çocuğun gelişimine göre geçirilecek kaliteli zamanın içi farklı akivitelerle doldurulabilir. Yenidoğan bir bebekle sadece kucağa alıp sevmek, öpmek, masaj yapmak, gibi şekillerde geçirilen kaliteli zaman, okulöncesi dönemde dışarıda farklı aktiviteler yapmak, doğayı keşfetmek, kitap okumak, film seyretmek,top oynamak, sohbet etmek v.b şeklinde çeşitlendirilebilir. İlkokul döneminde ise çocukla sohbet etmek çok önemlidir. Onunla, günün nasıl geçtiği konuşulabilir, derste neler işlendiği neleri öğrendiği gibi sorular sorulabilir, ödevlerine yardım edilebilir ve yine çeşitli sosyal aktiviteler içinde bulunulabilir.

Unutulmamalıdır ki, çocuğa ilgi gösterirken bunun isteyerek yapılması çok önemlidir. Aksi durumda çocuk değersiz olduğunu düşünür ve ona isteyerek verilmeyen ilgiyi olumsuz davranışlar sergileyerek kazanmaya çalışır. Çocuklar dünyaya gelmeyi seçmez biz onları davet ederiz o yüzden çocuğa ayrılacak zaman ertelenmemeli ve muhakkak bu zaman dilimlerinde göz teması kurulmalıdır.

Son olarak, sadece annenin çocukla ilgilenmesi ve kaliteli zaman geçirmesi yeterli değildir. Çocuğun annesine olduğu kadar babasına da ihtyacı vardır. Her iki ebeveyn de bu konuda dikkatli ve özverili olmalıdır.

                                                                                           Enise MOLLA AHMET

Comments are closed.